COMUNICAT DE PRESĂ Consiliul Judeţean Ilfov şi-a ales cei doi vicepreşedinţi În data de 28 octombrie s-a desfăşurat prima şedinţă a Consiliului Judeţean Ilfov din noua legislatură. Pe lângă alegerea membrilor comisiilor de specialitate, au fost aleşi şi cei doi vicepreşedinţi. Nominalizarea celor doi vicepreședinți a fost făcută de către președintele Consiliul Județean Ilfov, Hubert Petru Ștefan Thuma, iar cei prezenți și-au exprimat votul în mod secret. “Astăzi, am votat alături de consilierii județeni și am întregit echipa de [...]
În data de 25 octombrie 2020, 29 din cei 32 de consilieri județeni ai județului Ilfov au depus jurământul de învestire și au constituit noul Consiliu Județean pentru următorii patru ani. După constituirea noului Consiliu, a depus jurământul și noul președinte, Hubert Petru Ștefan Thuma. Ședința de constituire a fost deschisă de prefectul Daniel Zamfir, care a verificat validarea mandatelor obținute, iar ședința propriu-zisă, care a avut loc cu respectarea măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a [...]
20 august 2020 COMUNICAT DE PRESĂ Peste 8 milioane de lei, bani în plus pentru spitale Consiliul Județean Ilfov a aprobat în ședință o suplimentare de 8 433 434 lei, pentru Spitalul Județean Ilfov și Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea, astfel: • Spitalul Județean Ilfov: 5 780 000 lei pentru lucrări de amenajare – zona administrativă, parcare, alei, iluminat, aparatură medicală (ecograf, electrocauter, echipamente extindere rețea fluide medicale) și pentru achiziția de materiale necesare în perioada în care spitalul funcționează [...]
19 august 2020 ANUNȚ DE PRESĂ Ședința Consiliului Județean Ilfov Se convoacă în ședință ordinară Consiliul Judeţean Ilfov pentru joi, 20 august 2020, la ora 14.00.  Ședința se va desfășura online, prin videoconferință. Ordinea de zi poate fi consultată accesând următorul link: http://cjilfov.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=59&Itemid=183&lang=ro
 17 august 2020 COMUNICAT DE PRESĂ Consiliere gratuită pentru atragerea de fonduri europene Un nou webinar din seria organizate de CJ Ilfov a avut loc azi, pe tema fondurilor europene. Remus Trandafir, manager de proiecte în cadrul CJ Ilfov:” Finanțările disponibile în acest an acoperă orice tip de investiție în orice domeniu. Este o oportunitate unică pentru oamenii care vor să își deschidă afaceri în București-Ilfov. Nu a mai fost un asemenea flux de programe de finanțare în ultimii doi ani. Consiliul Județean Ilfov are un [...]
Image not available

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia

Palatul Știrbei

Image not available

Mânăstirea Căldărușani

Image not available

Manastirea Samurcasesti

Image not available

Mânăstirea Snagov

Situri NATURA 2000 şi arii naturale protejate în Ilfov

I. Situl Natura 2000 Scroviştea se suprapune peste aria naturală protejată Scroviştea şi are suprafaţa în judeţul Ilfov astfel: Ciolpani (27%), Periş (29%), cu o întindere de aproximativ 3400 ha. Situl a fost desemnat în baza Directivei Habitate, pentru habitate naturale şi pentru specii de faună sălbatică protejate, altele decât păsările sălbatice.

Pădurile din zona Scroviştea (păduri mixte de câmpie cu stejar, tei alb, carpen) sunt o parte din rămăşiţele Codrilor Vlăsiei, care au acoperit cândva Câmpia Română. Zona este bine conservată, situl Scroviştea reprezentând un mozaic complex de habitate naturale: lacuri eutrofe naturale; lacuri distrofice şi iazuri; păduri subatlantice şi medioeuropene de stejar; păduri aluviale cu arin şi frasin, etc.

 

În Situl Natura 2000 Grădiştea-Căldăruşani-Dridu o zonă importantă din punct de vedere al biodiversităţii este zona Lacului Căldăruşani care face parte din Situl Natura 2000 şi care se întinde în judeţul Ilfov pe o suprafaţă de: Grădiştea (20%), Gruiu (40%), Moara Vlăsiei (12%), Nuci (23%).

Grădiştea-Căldăruşani-Dridu, desemnat în baza Directivei Păsări, pentru 83 de specii protejate de păsări sălbatice, din care 22 specii sunt strict protejate la nivel european. Întreaga suprafaţă a sitului este de 6642,3 ha şi în judeţul Ilfov se întinde pe comunele Moara-Vlăsiei, Gruiu, Nuci şi Grădiştea. Acest sit se întinde şi în judeţul Ialomiţa, într-un procent de aproximativ 25% şi include integral Lacul Dridu. În judeţul Ilfov cuprinde lacurile Căldăruşani şi Balta Neagră, trupurile de pădure limitrofe acestor lacuri şi acumulările de pe Cociovaliştea şi Vlăsia, care reprezintă un loc ideal de hrană, popas, refugiu şi cuibărit pentru speciile de păsări sălbatice semnalate în această zonă.

II. În judeţul Ilfov sunt 3 arii naturale protejate de interes naţional, respectiv Pădurea Snagov, Lacul Snagov şi Scroviştea.

Conform prevederilor OUG privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice aria naturală Pădurea Snagov, face parte din categoria parcurilor naţionale (rezervaţie naturală ştiinţifică), ce au drept scop protecţia şi conservarea unor eşantioane cuprinzând elemente naturale cu valoare deosebită. Amenajată sub formă de parc, cu numeroase alei asfaltate sau acoperite cu pietriş ce se strecoară pe sub arbori umbroşi, această pădure are o suprafaţă de 1470 hectare. Datorită plantărilor relativ recente, multe dintre categoriile de arbori sunt formate din două sau mai multe generaţii, ceea ce măreşte valoarea estetică a pădurii. Sunt numeroase exemplarele de stejari, frasini şi tei monumentali, care ating diametre de 80-100 cm şi înălţimi de peste 30 de metri. Printre arborii masivi se dezvoltă tufişuri de alun, cătină, lemn câinesc şi soc, iar primăvara înfloresc ghioceii, brânduşele şi brebeneii, mărgăritarul şi crinul de pădure.

 

Lacul Snagov este cel mai important lac de agrement din jurul capitalei, fiind cel mai pitoresc dintre atracţiile turistice din zonă, a cărui frumuseţe este întregită de pădurile înconjurătoare.

Lacul Snagov este un liman fluviatil, cel mai important de pe cursul inferior al Ialomiţei, situat la o distanţă de 25-30 km de Bucureşti şi are o suprafaţă de 5,75 km², iar adâncimea maximă este de 9 m (cel mai adânc lac din Câmpia Română). Colectarea apei în lac se face din pânza de ape subterane şi doar în mică măsură din apele de ploaie şi zăpadă. De aceea nivelul apei din lacul Snagov este constant, cu excepţia primăverii şi, adesea, a toamnei. Forma lacului este alungită şi foarte sinuoasă, cu multe golfuri, în partea din avale aflându-se o insulă pe care se găseşte Mânăstirea Snagov. Pe malurile lacului, în afară de stuf şi papură creşte şi nufărul indian (aclimatizat la Snagov), nuferi albi şi galbeni. Fauna piscicolă, care atrage numeroşi pescari amatori, se remarcă prin existenţa mai multor specii de peşti: plătică, crap, biban, somn, ştiucă, roşioară şi două specii de guvizi.

 

Scroviştea a fost desemnată ca arie naturală protejată cu o suprafaţă de 3.374 ha şi se încadrează în regiunea biogeografică continentală. Pădurile din zona Scroviştea sunt o rămăşită din Codrii Vlăsiei, care cândva au acoperit Câmpia Română. Aria este bine conservată, situl reprezentând un mozaic complex de habitate: pădure, acvatic şi pajişte.    

 

În afara acestor arii protejate, în judeţul Ilfov mai există 2 stejari - monumente ale naturii (situaţi pe teritoriul Mânăstirii Cernica). În Bucureşti sunt mult mai mulţi arbori seculari înregistraţi la Academia Română ca monumente ale naturii.

 

Surse informaţii: POS Mediu, ARPM, Fundaţia Snagov.

Strategia 2020-2030

Calendar evenimente

Martie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Newsletter

Angajatul lunii

Consiliul Judetean Ilfov

Vizitatori

Vizite totale 161202